Britská Komisia pre hazardné hry musí obhajovať integritu a spravodlivosť výberového konania na štvrtú licenciu Národnej lotérie v Spojenom kráľovstve po správe, že súčasný prevádzkovateľ Camelot plánuje podniknúť právne kroky proti regulačnému orgánu kvôli spôsobu výberu víťaznej ponuky spoločnosti Allwyn.

V správe, ktorú uverejnil 27. marca Sunday Telegraph, sa uvádza, že Camelot pripravuje právnu námietku proti Komisii pre hazardné hry kvôli postupu, ktorým vybrala Allwyn ako preferovaného prevádzkovateľa Národnej lotérie od roku 2025.

Hovorca spoločnosti Camelot pre portál iGB uviedol, že aktuálny prevádzkovateľ Národnej lotérie sa k tejto správe nebude vyjadrovať.

ZDROJ: National Lottery

Podľa zverejnenej správy spoločnosť Camelot pôvodne získala najvyšší počet bodov v systéme, v ktorom sa všetky ponuky posudzovali pomocou hodnotiacich kariet. Správa však tvrdí, že systém bodovania bol zmenený s cieľom znížiť vplyv „rizikovej zľavy“, ktorá sa uplatňovala na predkladané ponuky.

Po tomto kroku sa podľa Sunday Telegraphu Allwyn dostal na prvé miesto.

Hovorca Komisie pre hazardné hry pre iGB uviedol, že regulačný orgán sa nemôže vyjadriť k možnosti samotnej právnej námietky.

Hovorca sa však vyjadril k tvrdeniu, že súťaž prebiehala neférovým spôsobom.

ZDROJ: Allwyn

Sme presvedčení, že sme zrealizovali spravodlivú a transparentnú súťaž,“ uviedol hovorca Komisie. „Podnikli sme všetky možné kroky, aby sme zabezpečili rovnaké podmienky pre všetky zainteresované strany s cieľom nájsť a vymenovať preferovaného držiteľa licencie, ktorý bude prevádzkovať Národnú lotériu čestne a zabezpečí, aby Národná lotéria naďalej podporovala dobré verejnoprospešné a dobročinné projekty a ich významný prínos pre spoločnosť.“

Denník krátko predtým informoval, že Camelot bol uchádzačom s najvyšším počtom bodov, a preto sa očakávalo, že jeho licencia bude obnovená, ale Komisia pre hazardné hry túto správu poprela.

Po následnom výbere spoločnosti Allwyn Komisia pre hazardné hry uviedla , že vybrala jeho ponuku, nakoľko „bola vyhodnotená ako najlepší spôsob zvýšenia výnosov na dobročinné účely prostredníctvom oživenia Národnej lotérie bezpečným a udržateľným spôsobom„.

ZDROJ: peakpx.com

Výkonný riaditeľ Camelotu Nigel Railton medzitým uviedol, že je sklamaný rozhodnutím o výbere spoločnosti Allwyn, ale že jeho podnik bude pokračovať v práci na poskytovaní silného produktu a získavaní peňazí na dobročinné účely až do vypršania platnosti tretej licencie.

Dnešným oznámením som nesmierne sklamaný, ale stále máme pred sebou rozhodujúcu prácu – keďže naša súčasná licencia platí do februára 2024,“ povedal. „Teraz dôkladne preskúmame proces hodnotenia Komisie pre hazardné hry, kým sa rozhodneme o našich ďalších prípadných krokoch.“