Napriek prebiehajúcej pandémii sa v roku 2021 americkému priemyslu hazardných hier darilo a ľahko prekonal čísla z obdobia pred ňou, píše český portál euro.cz. Podľa oficiálnych štatistík padli rekordy takmer vo všetkých 25 štátoch, v ktorých sú povolené komerčné hazardné hry. Tradične najlepšie výsledky dosiahla Nevada. Online stávkové portály dokonca zaznamenali medziročný nárast predaja o viac ako 300 percent.

Pandémia koronavírusu prinútila mnohých ľudí zostať doma, necestovať a radšej ani nemíňať peniaze. V roku 2021 sa však turisti v Spojených štátoch, unavení z covidu a s ušetrenými dolármi vo vreckách, vrátili k svojej obľúbenej zábave – hazardu. A to vo veľkom. Do slávneho Las Vegas a kasín v Amerike zavítal rekordný počet návštevníkov a nielen hotely v meste hriechu zaznamenali najlepší rok v histórii. Celkové príjmy z hazardných hier v minulom roku presiahli 44 miliárd dolárov a v mnohých štátoch ešte neboli oznámené údaje za obľúbené turistické obdobie od novembra do decembra.

ZDROJ: peakpx.com

Okrem toho masívny nárast príjmov nezaznamenávajú len kamenné pobočky kasín, ale aj online stávkové portály ponúkajúce takzvaný iGaming. V období od októbra 2020 do roku 2021 vzrástli ich príjmy o viac ako 300 percent, uvádza denník The Washington Post s odvolaním sa na údaje Americkej hernej asociácie (AGA).

Najvýraznejší nárast zaznamenali športové a online stávky, ktoré však podľa AGA predstavujú len 15 % hrubých príjmov z hazardných hier v celej krajine. Združenie uvádza, že najväčší podiel majú automaty a stolové hry, čo je sektor, ktorý sa v roku 2020 zotavil z 30-percentného poklesu spôsobeného pandémiou koronavírusu.

ZDROJ: WINARCH

K hazardným hrám prispeli koncerty a boxerské zápasy

Podľa Michaela Lawtona, hlavného ekonóma Nevada Gaming Control Board, aj samotné nevadské kasína v najbližších dňoch a týždňoch prekonajú miestny rekord v ročných výhrach. Tento rok si hráči odniesli z preslávených hotelov, ktoré sa nachádzajú nielen na Las Vegas Strip, 12,3 miliardy dolárov. Predchádzajúce maximum spred 15 rokov je ešte o 550 miliónov vyššie, ale keď regulátori zohľadnia posledné dva mesiace minulého kalendárneho roka, táto hranica bude určite prekonaná.

Koniec koncov, oficiálne štatistiky hovoria jasne. Americké úrady minulý týždeň oznámili, že október 2021 bol deviatym mesiacom v rade, keď výhry v kasínach dosiahli najmenej jednu miliardu dolárov. Najštedrejším mesiacom je zatiaľ júl, keď ľudia vyhrali až 1,36 miliardy. Podľa Lawtona bol nevadský priemysel hazardných hier v minulom roku podporený „zdravými úsporami spotrebiteľov, trvalým oživením voľnočasového cestovania a návratom medzinárodných letov“. V októbri k rekordným číslam prispeli rôzne jednorazové podujatia vrátane veľkých koncertov Stinga a Rolling Stones, očakávaných boxerských zápasov a dvoch domácich zápasov miestneho tímu NFL Las Vegas Raiders.

ZDROJ: WINARCH

Viaceré štáty si polepšili o desiatky percent

AGA uvádza, že príjmy z hazardných hier vzrástli vo väčšine z 25 štátov, v ktorých sú oficiálne povolené. Jedinými dvoma výnimkami boli Nové Mexiko a Kansas, kde zostali približne na úrovni spred pandémie.

Napríklad v New Jersey kasína, dostihové dráhy a ich obchodní partneri len v októbri získali 448 miliónov dolárov, čo je približne 50-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu v roku 2019. V Pensylvánii sa príjmy v tom istom mesiaci zvýšili o 54 %, pričom najväčší skok pravdepodobne zaznamenali v Michigane, kde dosiahli 248 miliónov dolárov, čo je dvojnásobok hodnôt spred pandémie.