Kasína v Macao sa tešia. Vláda čínskej osobitnej administratívnej oblasti minulý piatok oznámila, že zachová status quo, pokiaľ ide o počet prevádzkovateľov hazardných hier s licenciou.

Macao minulý týždeň prekvapilo odvetvie hazardu oznámením prvých podrobností týkajúcich sa jeho ďalšieho regulačného prostredia. Platnosť prevádzkových koncesií pre spoločnosti Sands, MGM, Wynn, Melco, Galaxy a SJM vyprší v júni.

Vládni predstavitelia SAR v piatok potvrdili, že odvetvie zostane v podobe trhu so šiestimi prevádzkovateľmi. Licencie však budú trvať 10 rokov namiesto 20, subkoncesie a VIP junket operátori už nebudú a efektívna daň z hrubých príjmov z hazardných hier bude pravdepodobne o niečo vyššia ako súčasná 35-percentná sadzba.

Šiestim prevádzkovateľom v Macao tieto zmeny úplne vyhovujú. Všetky vydali vyhlásenia, v ktorých ďakujú úradníkom SAR za to, že sa dohodli na regulačnom rámci, ktorý vyhovuje prevádzkovateľom aj oblastnej správe.

ZDROJ: wallpapercave.com

Kľúčová záležitosť odstránená. Vládny dohľad cez štátnych nominantov nebude

Macao, pred pandémiou najbohatší trh s hazardnými hrami na svete, sa pustilo do novelizácie zákonov o hazardných hrách prvýkrát od rozšírenia trhu s kasínami krátko po prevzatí oblastnej správy Čínou od Portugalska v roku 1999. Jedným z návrhov, ktoré sa objavili v súvislosti s novým regulačným rámcom, bola požiadavka, aby každý koncesionár kasína vymenoval pre účel dohľadu vládneho úradníka. Jeho hlavnou úlohou by bolo dohliadať na činnosť spoločnosti. Proti tejto myšlienke sa výrazne postavili kasína, a tak bola z nového zákona nakoniec táto záležitosť vyškrtnutá.

Spoločnosť [Sands] je vďačná vláde SAR za poskytnutie jasných usmernení k navrhovaným zmenám na základe spätnej väzby od odvetvia a širokej verejnosti,“ uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti Sands China.

V komentári spoločnosti Wynn sa uvádza, že spoločnosť bola „povzbudená“ tým, že vláda Macaa pri finalizácii nového regulačného režimu zohľadnila „názory odvetvia“. Spoločnosť MGM poďakovala miestnym úradníkom za právne usmernenie s „dostatočným časovým predstihom“, ktorý jej umožňuje pripraviť predloženie ponuky.

Svoju vďaku regionálnej vláde vyjadrili aj traja prevádzkovatelia kasín so sídlom v Hongkongu. Macao neoznámilo, kedy bude môcť týchto šesť spoločností predložiť svoje žiadosti o opätovné udelenie licencie. Hoci platnosť koncesií sa má skončiť 26. júna, súčasný zákon o hazardných hrách v Macao umožňuje vláde jednorazovo predĺžiť povolenia na obdobie maximálne piatich rokov.

ZDROJ: wallpapercave.com

Pondelkové akciové zisky

Vzhľadom na to, že sa naďalej publikujú informácie o budúcom legislatívnom prostredí v oblasti hazardných hier v Macao a podmienky sa zdajú byť pre prevádzkovateľov kasín upokojujúce, investori nakupovali akcie prevádzkovateľov. Po silnom piatkovom obchodovaní si akcie obchodované na hongkonskej burze v pondelok pripísali ďalšie zisky.

Spoločnosť Sands China v pondelok vzrástla o 14,6%, MGM China o 11,7% a Wynn China o 12%. Spoločnosť Galaxy stúpla o sedem percent, zatiaľ čo SJM a Melco si pripísali päť percent. Napriek výrazným ziskom za posledné dva obchodné dni sú však akcie kasín v Macau stále približne o 50 percent nižšie ako v roku 2019.