Fínsko je obľúbené z mnohých dôvodov. Je to najšťastnejšia krajina na svete, má najčistejší vzduch a najlepší vzdelávací systém. Medzi ďalšie zaujímavosti patria soby, tisíce jazier a domovská dedinka Santa Clausa.

Na prvý pohľad sa Fínsko nezdá byť lídrom v online hazardných hrách. Táto krajina sa však postupne v online hazarde stáva veľmocou. Ponúka príležitosti pre fanúšikov online kasín, ale aj ich prevádzkovateľov. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je tento región taký atraktívny pre segment online gamblingu.

Liberálny prístup k online hazardu

Počet kamenných kasín vo Fínsku je obmedzený. Aj keď sa to môže zdať ako problém, v skutočnosti to podporuje online trh. Všetky kamenné kasína v krajine sú spravované štátnym monopolom. Nie je prekvapením, že sa fanúšikovia stávkovania obracajú na online kasína. Prevádzkovatelia online kasín sa nemusia vyrovnávať so žiadnymi prísnymi obmedzeniami. Preto je ponuka online kasín pre fínskych hráčov oveľa širšia. Navyše medzinárodným prevádzkovateľom sa fínsky trh páči a radi na ňom investujú. Ekonomika je životaschopná a vláda hazard striktne nereguluje a podnikanie v oblasti online hazardu veľmi neobmedzuje, a to ani pre prevádzkovateľov online kasín z iných jurisdikcií.

Strach z nárastu závislých hráčov opadáva

Fíni mali obavy v súvislosti s narastajúcim počtom online kasín v krajine. Obávali sa hlavne problému vzniku a šírenia závislosti od hazardných hier. V minulosti totiž neexistovali dostatočné regulačné opatrenia na ochranu hráčov, v súčasnosti však v krajine platia predpisy na podporu zodpovedného hrania hazardných hier. Problém ochrany hráčov bol aktuálny vždy, avšak počas lockdownu spôsobeného COVIDom sa stal vypuklejším. Odvetvie online hazardu naďalej rastie a je pozitívne, že existuje reálna snaha o nastavenie vyváženého a zodpovedného vzťahu medzi fanúšikmi stávkovania a poskytovateľmi online kasín.

ZDROJ: peakpx.com

Mobilné trendy a slobodný trh

Keďže sa publikum online stávkovania naďalej presúva z počítačov na mobilné zariadenia, Fínsko sa presúva spolu s ním. Krajina bola v tomto smere vždy vpredu a udávala trend. Za posledný rok sa počet hráčov v mobilných kasínach zvýšil o desať percent. Fínski stávkari sa naďalej ľahko prispôsobujú online trhom. Ich vláda je v otázke online hazardných hier pomerne uvoľnená a ľudia vždy s nadšením skúšajú nové veci. Fínsko je vo všeobecnosti pokrokovo zmýšľajúce a väčšina ľudí podporuje myšlienku, že jednotlivci sa môžu slobodne rozhodovať. Sloboda prispôsobiť sa podľa svojich predstáv pomohla rozšíriť trh.

Technologický pokrok

Fínsko sa teší výnimočnému technologickému pokroku. V skutočnosti je jednou z popredných európskych krajín, pokiaľ ide o technológie. Výsledkom je, že toto odvetvie prináša každý rok dve miliardy eur. Ak sa situácia nezmení, je pravdepodobné, že sa táto suma ešte zvýši. Všetky zisky zo štátnych prevádzok hazardu idú na projekty prospešné pre spoločnosť vrátane vzdelávania a environmentálneho výskumu. Keďže hráči vedia, kam smerujú zisky z odvetvia online stávok, s nadšením skúšajú práve online kasína.

ZDROJ: W.A.

Pestrá produktová ponuka

Fínske stránky s online hazardnými hrami oslovujú široké portfólio hráčov. Pokerové hry a video automaty neboli hráčom napríklad dlho dostupné, teraz sú však k dispozícii takmer vo všetkých online kasínach. Liberálne predpisy, „otvorené“ obyvateľstvo a technicky zdatný trh umožnili online kasínam zamerať sa na širšie publikum. Keďže Fínsko je naozaj progresívnou krajinou, očakáva sa, že v priebehu ďalších rokov bude zaznamenávať ďalší rast.

Európsky unikát – štát nabáda hráčov k hraniu

Fínska vláda aktívne povzbudzuje svojich občanov, aby vyskúšali online kasína. Je známa svojím slávnym slangom „Fín vždy vyhrá“. To v podstate znamená, že aj keď prehráte, peniaze idú na projekty prospešné pre spoločnosť. Vďaka tomu si Fíni vypestovali kultúru stávkovania, ktorú pociťujú ako morálnu povinnosť. Hracie automaty nájdete všade, kam prídete: na pracoviskách, v kaviarňach, obchodoch a na čerpacích staniciach. To je v európskych krajinách jedinečné. Aktívne zapojenie sa vlády do propagácie tohto odvetvia sa môže zdať ako niečo zlé, ale je to skôr dvojsečná zbraň, ktorá pomohla tomuto odvetviu rásť.

Presun na internet

Krajina spustila svoje prvé online kasíno v roku 1996. Play Among Friends sa k tomuto odvetviu pripojilo v roku 2007. Po udelení licencie začali prevádzkovatelia ponúkať spoľahlivé hazardné hry a možnosti živého kasína. Keďže je Fínsko bohatou krajinou, mobilné technológie sa rýchlo šíria. Všetko sa deje online a ľudia si obľúbili online nakupovanie, online vzdelávanie a následne aj online nakupovanie. Vlastníctvo moderných mobilných technológií sa zvyšuje a ľudia sa teraz primárne orientujú na mobilné hry.

ZDROJ: peakpx.com

Záujem zvonku

Hoci štát zakazuje zahraničným prevádzkovateľom online hazardu marketing cielený na fínske obyvateľstvo, bez problémov umožňuje prístup k medzinárodným internetovým stránkam s online hazardom. Preto sa o fínsky trh online kasín zaujíma aj mnoho cudzincov. Okrem toho Fínsko nemá žiadne zákony, ktoré by jeho občanom bránili hrať na zahraničných stránkach. Krajina má hlbokú kultúru osobnej voľby, a to uľahčilo situáciu aj exteritoriálnym investorom.

Fíni sa radi hrajú

Fínsko vždy milovalo hranie hier. Je to jedna z mála krajín na svete, ktoré vždy prirodzene milovali online hry, najmä automaty a stolové hry. Regulačný orgán pre hazardné hry uviedol, že takmer 50% dospelej populácie sa aktívne zapája do hazardných hier. A tento údaj ešte nezahŕňa tých, ktorí využívajú zahraničné online kasína.

Aj keď sa Fínsku už teraz mimoriadne darí, najväčšou výzvou pre krajinu bude udržať si zisky a pokrokový prístup. Musí naďalej podporovať hráčske návyky obyvateľstva, aby si udržala konkurencieschopnosť. Poskytovatelia online kasín musia držať krok s najnovšími trendmi v segmente hazardu. Musia tiež hráčom poskytovať lepšie bonusy a propagačné akcie. Keďže domáci poskytovatelia konkurujú veľkým medzinárodným spoločnostiam, musia sa posunúť vyššie vo všetkých aspektoch podnikania v tomto segmente. Ak by nedokázali konkurovať zahraničným prevádzkovateľom, príjmy štátu pôjdu dole.