Austrálska spoločnosť Crown Resorts dosiahla s akcionármi dohodu o urovnaní hromadnej žaloby, ktorá bola proti spoločnosti iniciovaná 4. decembra 2017 na austrálskom federálnom súde.

Celkové vyrovnanie v prípade označenom ako Zantran Pty Limited proti Crown Resorts Limited, predstavuje 125 miliónov austrálskych dolárov (94,3 milióna USD) vrátane úrokov a nákladov.

V hromadnej žalobe akcionárov sa tvrdilo, že spoločnosť Crown neinformovala akcionárov o marketingovej kampani v Číne, ktorá viedla k takmer 14% poklesu ceny akcií spoločnosti po tom, čo bolo v roku 2016 v Číne zadržaných 18 zamestnancov skupiny Crown. Prípad súvisel so spoluprácou spoločnosti Crown Resorts s tzv. Junket operátormi v Číne a podozrením na porušovanie austrálskych predpisov v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí. Crown mala napomáhať praniu špinavých peňazí, respektíve mala „zatvárať oči“ nad takouto činnosťou na jej účtoch v Southbank a Riverbank, a mala tiež napomáhať praniu špinavých peňazí v kasíne Crown Melbourne.

ZDROJ: casino.org

Právnická spoločnosť Maurice Blackburn Lawyers, popredná austrálska firma zaoberajúca sa hromadnými žalobami, podala na federálnom súde hromadnú žalobu proti spoločnosti Crown, pričom Andrew Watson, vedúci oddelenia hromadných žalôb spoločnosti Maurice Blackburn vtedy uviedol, že spoločnosť Crown sa „rozhodla riskovať svoje obchodné aktivity v Číne, pričom tento risk spoločnosti Crown Resort celkom nevyšiel, resp. sa spoločnosti doslova vypomstil, keď sa spoločnosť Crown Resorts a jej zamestnanci stali na pozadí známeho čínskeho zásahu proti nelegálnym aktivitám súvisiacim s hazardnými hrami priamymi aktérmi policajnej akcie.“

Spoločnosť Crown tvrdí, že urovnanie konania podlieha schváleniu federálneho súdu a ešte ďalším formálnym podmienkam.

ZDROJ: pixabay.com

„Spoločnosť Crown očakáva, že značnú časť sumy vyrovnania získa späť od poisťovní, ale v tejto fáze si nemôže byť istá výsledkom rokovaní s poisťovateľmi ani výsledkom akýchkoľvek potrebných formálnych krokov na vymáhanie, ktoré bude musieť podniknúť,“ uvádza sa vo vyhlásení prevádzkovateľa.

„Predstavenstvo spoločnosti Crown rozhodlo, že dohoda o urovnaní s akcionármi bola obchodným rozhodnutím prijatým v najlepšom záujme spoločnosti Crown a jej akcionárov.“