Spoločnosti prevádzkujúce hazardné hry budú čoskoro nútené uvádzať vo všetkých svojich reklamách nové varovania o rizikách stávkovania, čím chce federálna vláda pomôcť problémovým hráčom.

V Austrálii je miera problémového hrania medzi online hráčmi trikrát vyššia ako medzi hráčmi pokrových hier. Slogan „hrajte zodpovedne“, ktorý sa v súčasnosti objavuje v reklamách, sa má zrušiť a nahradiť siedmimi novými možnosťami.

Tieto nové požiadavky prichádzajú po siedmich rokoch.

Milióny Austrálčanov sledovali v utorok Melbournský pohár – najväčšiu jednodňovú udalosť v krajine – a spoločnosti, ktoré sprostredkovali stávky, boli upozornené.

ZDROJ: pixabay.com

Boli im zaslané nové pravidlá, ktoré vstúpia do platnosti od apríla budúceho roka a ktoré vyžadujú, aby reklama obsahovala varovanie pred hazardnými hrami a informácie o tom, ako vyhľadať pomoc.

Tieto pravidlá sa budú vzťahovať na online stávkové spoločnosti, teda tie, ktoré ponúkajú digitálne stávky prostredníctvom aplikácií alebo webových stránok, ako sú Ladbrokes, Sportsbet, bet365 a Neds.

Slogan „hrajte zodpovedne“, ktorý sa v súčasnosti zobrazuje na ich reklamách, bude zrušený a nahradí ho sedem nových možností, ktoré boli podľa ministerky sociálnych služieb Amandy Rishworthovej vybrané po rozsiahlom prieskume.

Uskutočnili sme rozsiahle konzultácie a čo je dôležité, pri tvorbe týchto sloganov sme využili dôkazy,“ povedala.

Medzi slogany patria:

  • „Je pravdepodobné, že prehráte“
  • „Predstavte si, čo by ste si mohli kúpiť namiesto toho“
  • „Niečo vyhráte. Ale prehráte viac“
  • „Čo vás hazardné hry skutočne stoja?“
  • „Premýšľajte. Je to stávka, ktorú naozaj chcete uzavrieť?

Reklamy musia obsahovať aj rady, ako vyhľadať pomoc prostredníctvom služby Gambling Help Online.

Rishworthová dúfa, že tieto zmeny znížia počet problémových hazardných hier.

Online stávkovanie sa rýchlo stáva čoraz častejším druhom hazardných hier a čoraz väčším zdrojom strát pre ľudí,“ povedala.

ZDROJ: pixabay.com

Pravidlá týkajúce sa slov, písma a veľkosti

Federálna vláda poskytla rozsiahle podrobnosti o tom, ako musia byť slogany zobrazované v reklamách v televízii, videu, rozhlase, digitálnych a sociálnych médiách, tlači a na webových stránkach.

Hoci existuje sedem sloganov, na každej platforme sa môžu používať len určité riadky.

Spoločnostiam bolo tiež komunikované, že musia slogany striedať v priebehu 12 mesiacov, aby sa pokúsili „zmierniť únavu z posolstva“.

Slogan musí byť umiestnený na konci reklamy spolu s informáciami o tom, ako hľadať podporu.

Spoločnostiam bolo povedané, že slová pre televíziu a rozhlas musia byť „čítané pomaly, pokojne a rovnomerne“.

Text musí zaberať väčšinu obrazovky aj pri videoreklame a digitálnej reklame, pričom usmernenia tiež odporúčajú používať písmo Arial a text musí byť boldom.

ZDROJ: peakpx.com

Zmeny sa pripravovali roky

Nové pravidlá nadväzujú na trojmesačné preskúmanie, ktoré pred siedmimi rokmi, v roku 2015, vykonal bývalý premiér Nového Južného Walesu Barry O’Farrell, ktorý bol poverený preskúmaním zahraničného odvetvia online hazardných hier.

V rámci svojho preskúmania odporučil, že by sa mal zaviesť celoštátne jednotný prístup k reklame na hazardné hry.

Konštatoval, že existujúce usmernenia sa nevzťahujú na digitálne ani sociálne médiá rovnakým spôsobom ako na tradičné médiá, ako sú televízia, rozhlas a noviny.

Je veľmi žiaduce, aby sa do vnútroštátneho politického rámca zahrnuli konzistentné a vynútiteľné pravidlá pre reklamu na online hazardné hry,“ uvádza sa v správe.

Podľa správy Central Queensland University je miera problémového hrania medzi online hráčmi – tými, ktorí používajú aplikácie a internet na uzatváranie stávok – trikrát vyššia ako u tých, ktorí hrajú pokrové hry.

Nové pravidlá reklamy však nepredstavujú zásadné zmeny a ignorujú pretrvávajúce výzvy na prísnejšiu reguláciu reklamy na hazardné hry alebo úplný zákaz propagácie.