Herný obsah na YouTube sa vyvíja a Youtube sa vyvíja tiež. Podľa Neala Mohana, produktového riaditeľa YouTube, vývoj herného obsahu je v súčasnosti až dramaticky rýchly a stal sa elementárnou súčasťou ponuky YouTube. Niet sa čo čudovať, keďže herný priemysel produkuje pútavý a pestrý obsah, ktorý spája obrovské komunity z celého sveta.

Podľa prieskumu zo začiatku roka 2021 je hranie videohier obľúbenou formou zábavy generácie Z. A zďaleka nejde o menšinovú záležitosť, stala sa z neho významný mainstreamový trend. V seriáli o inováciách publikovanom na blogu platformy Youtube sa globálny vedúci oddelenia hier YouTube Ryan Wyatt podelil o skúsenosti, ako sa hry na platforme vyvíjajú a akým smerom sa plánuje platforma Youtube uberať, aby vyšla v ústrety rastúcej popularite igamingu.

Je až ťažké uveriť, aké skromné boli začiatky služby YouTube Gaming. Nie je to tak dávno, čo herné video na YouTube bola jednoducho montáž sniperky Dazzle capture card alebo video World of Warcraft zachytené na ploche počítača. Dnes však hranie hier dominuje rastu YouTube a herný obsah vytvára a skúša stále viac ľudí. Za prvý polrok 2021 zaznamenal YouTube viac ako 800 miliárd zobrazení súvisiacich s hrami, viac ako 90 miliónov hodín živého vysielania a viac ako 250 miliónov nahrávok.

S rozmachom tvorcov herného obsahu sa rozširujú ich potreby a Youtube na tieto potreby reaguje. Herní tvorcovia sú tvorcami viacrozmerného obsahu a na YouTube budujú silné značky tým, že využívajú živé vysielanie, VOD (Video On Demand) a krátke filmy ako viaceré formáty videa na prezentáciu svojich príbehov. Sú tiež prvými používateľmi produktov, ktorí využívajú rôzne funkcie monetizácie platformy Youtube, od príjmov z reklám až po platený digitálny tovar, ako napríklad Super Thanks, ktorý tvorcom umožňuje zintenzívniť spojenie s ich fanúšikmi a divákmi.

ZDROJ: youtube.com

Formáty obsahu YouTube

Youtube pravidelne organizuje stretnutia tvorcov s cieľom získať spätnú väzbu k produktom. Tvorcovia obsahu tak môžu viesť priamy dialóg s produktovými tímami platformy. Táto obojstranná spolupráca umožňuje YouTube zdieľať návrhy, zbierať spätnú väzbu a lepšie pochopiť potreby tvorcov – v skutočnosti tieto stretnutia formovali aj nové funkcie, ako sú napríklad Membership Milestone Chats, Live Control Room a Super Thanks. Toto partnerstvo platformy s tvorcami obsahu prinieslo aj užitočné poznatky na zvýšenie pútavosti živého vysielania, od integrácie OBS až po Live Chat Polling.

Valkyrae, popredná svetová streamerka a držiteľka ocenenia Game Awards Content Creator of the Year za rok 2020, bola jedným z týchto kľúčových hlasov, ktoré hovorili v mene potrieb tvorcov. Keď prešla na YouTube, aby mohla naživo streamovať výlučne na tejto platforme, zdôraznila, že je dôležité mať funkciu Live Chat určenú len pre predplatiteľov, aby sa zlepšil zážitok z Live Chat pre ňu aj jej fanúšikov. Odkedy Youtube túto funkciu začiatkom tohto roka spustil, Valkyrae ju využíva takmer pri každom streame, aby jej pomohla optimalizovať zážitok zo živého rozhovoru so sledovateľmi a fanúšikmi.

Spätná väzba od iných tvorcov zase pomohla napríklad vyvinúť funkciu Clips, ktorá umožňuje sledovateľom zdieľať najlepšie momenty zo živých streamov ich obľúbených tvorcov. Youtube na tejto funkcii úzko spolupracovalo s CouRage a ďalšími tvorcami, aby sa uistili, že produkt funguje tak, aby bol užitočný pre celú hernú komunitu. A tvorcovia sú rovnako dôležití aj vo fáze po uvedení produktu na trh, pretože ich spätná väzba z pravidelného používania produktu pomáha Youtube lepšie pochopiť, ako sa môže ďalej zlepšovať.

ZDROJ: youtube.com

Ako Youtube investuje do úspechu tvorcov

Minulý rok YouTube spustil beta verziu YouTube Shorts. A začiatkom tohto roka Youtube predstavil fond Shorts Fund v hodnote 100 miliónov dolárov na podporu tvorby krátkeho obsahu vo všetkých žánroch. Najmä herný krátky obsah zaznamenal na YouTube neuveriteľný úspech.

Jake Fellman, digitálny animátor, začal na YouTube tento rok tým, že nahral svoje prvé video na YouTube Shorts. Prvý úspech našiel s vtipnými animáciami Among Us a nakoniec sa chytil s originálnymi Minecraft Shorts. Jake teraz dosiahol na svojom kanáli YouTube viac ako 7,5 milióna sledovateľov a jeho krátke filmy len v mesiaci september prekročili 440 miliónov pozretí.

Obrovské množstvo herného obsahu VOD na YouTube ponúka jedinečnú príležitosť na jeho opätovné využitie na pútavý krátky obsah. Vezmite si tradične dlhší herný formát tvorcu, akým je napríklad austrálsky hráč Fortnite Lachlan. Vytvoril si aj špeciálny kanál Shorts, aby svoje streamy a VOD highlighty premenil na svižné krátke videá, a len v septembri dosiahol viac ako 30 miliónov pozretí.

ZDROJ: peakpx.com

Je nepochybné, že Youtube je len na začiatku toho, čo môžu herní tvorcovia so Shorts robiť, a chce im ich tvorbu ešte viac uľahčiť. S fondom Shorts vo výške 100 miliónov dolárov, ktorý je prvým krokom, sa chce Youtube zameriavať aj na vývoj monetizačného programu, ktorý podporuje ďalšiu generáciu tvorcov so Shorts.

Investícia YouTube do krátkometrážneho obsahu prináša na platformu ešte bohatší ekosystém tvorcov a Youtube na oplátku investuje do tvorcov, ktorí môžu zdieľať obsah a budovať komunity v ešte väčšom počte sledovateľov. Na podporu tohto úsilia Youtube pokračuje v investíciách do služby Live a vytvára ešte lepší zážitok zo služby Live pre tvorcov aj sledovateľov.

Nie sú to však len tvorcovia, ktorí na YouTube vytvárajú neuveriteľný obsah Live. YouTube je dôležitým domovom pre vydavateľov hier a mnohé z najväčších svetových ešportov. V júni tohto roka Youtube hostil šampionát Minecraft Pride 2021. A od toho mesiaca malo toto podujatie viac ako 15 miliónov zhliadnutí livestreamov a VOD a vyzbieralo viac ako 340 000 dolárov pre Trevor Project.

ZDROJ: peakpx.com

Youtube stavia na budúcnosť

Youtube prináša aj ďalšie výhody pre hráčov YouTube prostredníctvom predplatených služieb. Vďaka partnerstvu Youtube s aplikáciou Discord majú členovia služby Premium bezplatný prístup k službe Discord Nitro a používatelia služby Discord Nitro získajú bezplatný prístup k službe YouTube Premium. Cieľom takýchto snáh je pomôcť hráčom ďalej rozširovať svoju komunitu a rovnako pomôcť divákom objavovať ďalších tvorcov.

YouTube Gaming si uvedomuje, že tvorcovia obsahu budú v nasledujúcich piatich rokoch pre výrobcov hier dôležitejší ako kedykoľvek predtým. Už nejde len o to, aby Youtube bol platformou pre marketingovú podporu herného obsahu pri jeho uvádzaní na trh. Tvorcovia obsahu budú skutočnými partnermi platformy Youtube, keďže budú ovplyvňovať kreatívne smerovanie, funkcionality a formáty, ktoré platforma bude v budúcnosti ponúkať.