GAMBLING INSIGHTS week 36/37

Pripravené v spolupráci s CLS Čavojský & Partners, s.r.o.

ROZSUDOK SÚDNEHO DVORA EURÓPSKEJ ÚNIE
Súdny dvor Európskej Únie v rozsudku C‑741/22 (Casino de Spa SA c/a État belge) rozhodol, že článok 135 ods. 1 písm. i) smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty v spojení so zásadou daňovej neutrality sa má vykladať v tom zmysle, že nebráni vnútroštátnej právnej úprave, ktorá stanovuje rozdielne zaobchádzanie medzi nákupom lotériových lístkov cez internet na jednej strane, a účasťou na iných hazardných alebo peňažných hrách ponúkaných online na druhej strane, pričom vylučuje posledné uvedené hry z oslobodenia od dane z pridanej hodnoty uplatniteľného na prvé uvedené, pokiaľ objektívne rozdiely medzi týmito dvoma kategóriami hazardných alebo peňažných hier môžu podstatným spôsobom ovplyvniť rozhodnutie priemerného spotrebiteľa uprednostniť jednu alebo druhú kategóriu hier.

Zdroj:https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/HTML/?uri=CELEX:62022CJ0741

OPATRENIA NA BOJ PROTI PRANIU ŠPINAVÝCH PEŇAZÍ A FINANCOVANIU TERORIZMU – JERSEY
Na webovom sídle FATF bola publikovaná vzájomná hodnotiaca správa, ktorá predstavuje komplexné preskúmanie účinnosti systému na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu a úrovne súladu so 40 odporúčaniami, ktoré vydala FATF pre Jersey v čase kontroly, ktorá sa uskutočnila od 27. septembra do 10. októbra 2023.

Zdroj:https://www.fatf-gafi.org/content/fatf-gafi/en/publications/Mutualevaluations/MER-Jersey-2024.html

NOVÁ FÍNSKA LEGISLATÍVA O OBLASTI HAZARDNÝCH HIER
EGBA podporuje novo navrhovanú legislatívu vo Fínsku. Navrhovaná zmena fínskej legislatívy v oblasti online hazardných hier predstavuje významný míľnik v európskej regulácii hazardných hier. Fínsko je poslednou krajinou EÚ s monopolným systémom v oblasti online hazardných hier a jeho posun k prístupu založenom na viacerých licenciách je pozitívnou zmenou. Konečne sa tak zosúlaďuje s ostatnými krajinami EÚ, ktoré už majú určitú formu licenčného rámca pre online hazardné hry.

Zdroj:https://www.egba.eu/news-post/finlands-new-gambling-legislation-a-step-forward-with-room-for-improvement/

ZDROJ: shutterstock.com

BELGICKO ZAVÁDZA NOVÉ PRAVIDLÁ ZAKAZUJÚCE HAZARDNÉ HRY VŠETKÝM OSOBÁM MLADŠÍM AKO 21 ROKOV
Belgicko zaviedlo nové pravidlá, ktoré zjednocujú minimálny vek pre hranie hazardných hier na 21 rokov v celom sektore. Nový zákon je najnovším pokusom o obmedzenie legálneho odvetvia hazardných hier, pričom v roku 2023 bol prijatý kráľovský dekrét, ktorého cieľom je takmer úplný zákaz reklamy. Licencovaní prevádzkovatelia hazardných sa však obávajú, že uvedená zmena spôsobí prechod hráčov na zahraničné webové stránky ponúkajúce hazardné hry.

Zdroj:https://igamingbusiness.com/legal-compliance/licensing/belgium-implements-new-rules-banning-all-under-21s-from-gambling/

SPOLOČNOSŤ GOOGLE AKTUALIZUJE ZÁSADY REKLAMY NA HAZARDNÉ HRY PRE NEMECKO
Spoločnosť Google oznámila významné zmeny svojich pravidiel pre hazardné hry a hry, a to špeciálne pre nemecký trh. Aktualizácia, ktorá má nadobudnúť účinnosť 25. septembra 2024, zavádza prísnejšie požiadavky pre prevádzkovateľov hazardných hier a sprostredkovateľov, ktorí chcú inzerovať na platformách spoločnosti Google v Nemecku. Cieľom tejto revízie politiky je zosúladiť reklamné postupy spoločnosti Google s nemeckými predpismi a zabezpečiť dodržiavanie miestnych predpisov o hazardných hrách.

Zdroj:https://europeangaming.eu/portal/latest-news/2024/09/05/166022/google-updates-gambling-ad-policy-for-germany/

ŠVÉDSKY REGULAČNÝ ORGÁN ZÍSKAL VÄČŠIE PRÁVOMOCI V OBLASTI ONLINE HAZARDNÝCH HIER
Švédska vláda potvrdila, že jej regulačný orgán pre hazardné hry, Spelinspektionen, získal väčšie právomoci v rámci výkonu kontroly nad držiteľmi licencií. Od 1. októbra bude mať regulátor právomoc upravovať tzv. akčné plány jednotlivých držiteľov licencií s cieľom splniť požiadavky vyžadované právnou úpravou. Všetci držitelia licencií by mali vo svojich akčných plánoch jasne opísať svoje postupy týkajúce sa napr. zodpovedného hrania a spôsobu jeho implementácie.

Zdroj:https://europeangaming.eu/portal/latest-news/2024/09/04/165923/swedish-regulator-gets-increased-powers-for-online-gambling-intervention/