Spoločnosť Google vydala oficiálne vyhlásenie, v ktorom uvádza, že v Indii nepovoľuje žiadne reklamy na hazardné hry. Toto vyhlásenie bolo reakciou na odporúčanie indického ministerstva informácií a vysielania. V Indii napriek celoštátnemu zákazu hazardu prekvitá čierny trh s iGamingom.

Americký technologický gigant vydal oficiálne vyhlásenie v reakcii na smernicu indického ministerstva informácií a vysielania adresovanú spoločnosti Google, ktorá ju zaväzuje zastaviť zobrazovanie reklám na hazardné hry na YouTube a vo vyhľadávači. 

Spoločnosť Google potvrdzuje, že v Indii nepovoľuje reklamy na hazardné hry.

ZDROJ: pixabay.com

V oficiálnom vyhlásení vydanom 7. decembra spoločnosť Google ubezpečila, že na svojich kanáloch v Indii nepovoľuje žiadnu reklamu na hazardné hry v súlade s právnymi požiadavkami v krajine a nedávnou smernicou vydanou indickým ministerstvom informácií a vysielania.

Spoločnosť Google vo svojom vyhlásení jasne uviedla, že v tejto otázke uplatňuje prísnu politiku: „V našich reklamných systémoch máme zavedené prísne zásady na zastavenie porušovania pravidiel a v prípade, že sme informovaní o reklamách porušujúcich pravidlá, prijímame rýchle opatrenia.

Ministerstvo informácií a vysielania začiatkom októbra vydalo odporúčanie určené mediálnym spoločnostiam, televíznym vysielateľom, platformám pre over-the-top mediálne služby a digitálnym vydavateľom, v ktorom ich zaviazala, aby prestali zobrazovať a zverejňovať reklamy na hazardné hry. Aktivita nasledovala po správach, že takéto reklamy sa zobrazovali na oficiálnych televíznych kanáloch a tiež online.

ZDROJ: WINARCH

Hazardné hry sú v Indii zakázané, pričom v niektorých štátoch krajiny sú povolené len niektoré zručnostné hry. Z tohto dôvodu sú reklamy na hazardné hry nezákonné a Ministerstvo informácií a vysielania sa ich snaží zastaviť.

Po vydaní odporúčania indickej vlády dostalo Ministerstvo informácií a vysielania informáciu, že reklamy na hazardné hry sú stále dostupné na YouTube a vo vyhľadávači Google, preto poslala americkému technologickému gigantovi list, aby ich okamžite zastavil.

Vyhlásenie, ktoré spoločnosť Google vydala, bolo reakciou na predmetný ministerský list.

V Indii prekvitá čierny trh s hazardnými hrami

Napriek tomu, že hazardné hry sú v Indii nezákonné, získavajú si veľkú popularitu. Mnoho miestnych obyvateľov využíva na hranie hazardných hier zahraničné online herne a kasína. Medzi najobľúbenejšie značky v krajine patria 1xBet, Betway, Fairplay, Parimatch a Wolf 777.

ZDROJ: pixabay.com

Ministerstvo informácií a vysielania uviedlo, že tieto zahraničné igamingové webové stránky sa cielene zameriavajú na indických hráčov napriek tomu, že vedia, že hazardné hry sú v Indii zakázané.

Ministerstvo informácií a vysielania zdôraznilo, že obsah hazardných hier je škodlivý a nebezpečný pre zraniteľných členov spoločnosti a najmä pre deti, pričom predstavuje značné sociálne a finančné riziká. Ministerstvo tiež varovalo mediálne spoločnosti, že ak budú naďalej propagovať hazardné hry prostredníctvom nelegálnej reklamy, budú im uložené pokuty a sankcie. Toto varovanie sa vzťahuje aj na online a affiliate marketingové spoločnosti, ktoré boli požiadané, aby dbali na miestne predpisy a nepropagovali reklamy na hazardné hry zamerané na indických zákazníkov.