Generálna riaditeľka spoločnosti FanDuel Amy Howe a šéfka spoločnosti Entain Jette Nygaard-Andersenová doslova donútili odvetvie hazardných hier zmeniť niektoré kľúčové a dlhodobo uplatňované postoje. Tieto dve ženy sú vplyvnými manažérkami, navyše vo svete, v ktorom tradične dominujú muži.

Obe dámy vyzvali odvetvie hazardu na prehodnotenie objemu vynakladaných peňažných prostriedkov na akvizíciu zákazníkov. Tieto dve líderky zároveň pôsobia ako úspešné vzory pre ženy vo svete hazardných hier.

Amy Howe vie, ako zaujať titulky.

Krátko po tom, ako sa stala generálnou riaditeľkou giganta v oblasti fantasy športov a stávok FanDuel Group, sa Howeová postarala o rozruch, keď zdôraznila, že ju zaujíma aj to, ako toto odvetvie míňa peniaze na akvizíciu zákazníkov.

Ak sa pozriete na to, ako sme rozmiestňovali doláre v nákladoch na získanie zákazníka v pomere k hodnote zákazníka, sme samotnou akvizíciou ako keby posadnutí,“ povedala Howeová v rozhovore pre CNBC po tom, ako štát New York v januári spustil mobilné športové stávkovanie. „Chceme sa uistiť, že oslovujeme čo najširšie a správne publikum, ale robíme to zároveň fiškálne zodpovedným spôsobom.

Jette Nygaard-Andersenová, generálna riaditeľka globálnej hernej spoločnosti Entain, tiež otvorene hovorí o tom, prečo považuje za neudržateľné výdavky na reklamu, marketing a propagáciu v americkom odvetví online hazardných hier.

Nygaardová-Andersenová a Howeová, ženy, ktoré sa stali výkonnými riaditeľkami v oblasti hazardných hier minulý rok, otriasajú rozvíjajúcim sa odvetvím stávkových kancelárií a online hazardu, v ktorom tradične dominujú muži. Obe vidia dôležitosť svojich úloh v širšom kontexte, z obchodného a kultúrneho hľadiska.

Nepremýšľam o sebe ako o ženskej generálnej riaditeľke,“ povedala Nygaard-Andersenová a potom pokrčila plecami a dodala: „Ukazujem sa, pretože som líderkou v tomto odvetví. Mám ambície zmeniť toto odvetvie, jednak to, čo robíme po produktovej stránke, ale určite aj to, ako premýšľame o tomto odvetví z hľadiska rozmanitosti a inklúzie.“

Ona a Howe tiež nútia priemysel, aby sa zamyslel nad tým, ako míňa peniaze. Obavy generálnych riaditeľov týkajúce sa nákladov majú svoju váhu a pre investorov predstavujú nepríjemnú obavu: Koľko je príliš veľa na to, aby sme získali zákazníkov v oblasti hazardu?

Spoločnosti zaoberajúce sa športovým stávkovaním často ponúkajú zákazníkom veľkorysé akcie, ako sú napríklad vstupné bonusy alebo prvé stávky bez rizika, aby sa pokúsili získať si zákazníkov. Tieto akcie však znižujú zisky. V niektorých štátoch, napríklad v New Yorku, spoločnosti platia dane z týchto akcií ako z príjmov z hazardných hier, namiesto toho, aby si ich mohli odpočítať ako marketingové výdavky.

Generálny riaditeľ spoločnosti Caesars Tom Reeg spustil v auguste 2021 aplikáciu Caesars Sportsbook s marketingovým rozpočtom v hodnote miliardy dolárov, ktorý vzbudil pozornosť. Potom však okamžite podrobne opísal plány na návratnosť tejto investície do roku 2023, čo je bežný cieľ ziskovosti medzi platformami pre športové hry v USA.

Nygaard-Andersen presadzovala rôzne spôsoby získavania zákazníkov. Poukazuje na stratégiu, ktorá využíva pôvab rekreačných aspektov hernej zábavy vrátane hier zadarmo. V nedávnom rozhovore pre CNBC Nygaard-Andersenová uviedla, že sa jej to vypláca: Okrem dvojciferného nárastu v roku 2020 spoločnosť Entain vlani zvýšila svoju globálnu databázu zákazníkov o 25 %.

To nás skutočne stavia do jednej línie s ďalšími spoločnosťami, ktoré sú disruptormi zameranými na vysoký rast zákazníkov, ako sú Netflix a Google, “ povedala. „A rovnako ako oni využívame naše technológie na to, aby sme neustále premýšľali o tom, ako by sme mohli, povedzme, rozvíjať našu ponuku, ako môžeme inovovať v mene zákazníkov.

Spoločnosť BetMGM, ktorú spoluvlastnia spoločnosti Entain a MGM Resorts, sa podľa MGM Resorts umiestnila na prvom mieste v podiele na trhu internetových hier a hier v kasíne a v štátoch, kde pôsobí, a súperí o druhé miesto v oblasti športových stávok.

Nové príležitosti

Spoločnosť Entain pred nedávnom oznámila, že investuje 100 miliónov GBP do inovačného laboratória nazvaného Ennovate, ktoré má podporovať špičkové technológie zo všetkých kútov sveta a spolupracovať s neziskovými organizáciami s cieľom uplatniť tieto inovácie v prospech životného prostredia alebo spoločnosti.

Vzhľadom na zameranie sa na využívanie technológií na zábavu a dokonca inšpiráciu zákazníkov je podľa Nygaarda-Andersenovej obzvlášť dôležité, aby samotné technológie boli bez predsudkov k umelej inteligencii, ktorá platformy poháňa. „Ide o skupiny s nedostatočnými službami. Určite ide o ženy a o mladé dievčatá.

Nygaard-Andersenová sa nadchla, keď hovorila o investícii spoločnosti Entain do organizácie Girls Who Code, ktorá sa venuje odstraňovaniu rodových rozdielov v technológiách. „Ak sa nám podarí nadchnúť viac dievčat pre technológie, tak začnete už od útleho veku. A vo chvíli, keď to dievčatá vedia, môžu byť superhviezdami,“ povedala.

Howe zdieľa vášeň Nygaardovej-Andersenovej pre rozširovanie príležitostí. Povedala, že je nadšená z toho, že materská spoločnosť FanDuel, Flutter, si verejne stanovila agresívny cieľ, aby do roku 2026 bolo 40 % vedúcich pozícií v spoločnosti obsadených ženami.

Päťdesiat percent športových fanúšikov tvoria ženy, však? Ale len 15%, možno 20% populácie, ktorá sa venuje športovým stávkam,“ povedala Howe. Podľa nej je prioritou podporovať športovkyne, propagovať ženské športy a „cieliť na ženské zákazníčky naozaj autentickým spôsobom„.

Howeová sa tiež denne venuje povzbudzovaniu, mentorstvu a nadväzovaniu kontaktov s inými ženami. Na nedávnej konferencii MIT Sloan Sports Analytics Conference sa mnohé ženy pochválili tým, že ich Howeová zamestnala, povýšila alebo im sprostredkovala prácu na vysokej úrovni v oblasti športu. „Nie je mojou šéfkou, nie som jej podriadená,“ povedala pre CNBC jedna zo zamestnankýň spoločnosti FanDuel. „Ale ona je ŠÉFKA a pre mňa je ako boh.

Howeová uviedla, že je odhodlaná uplatňovať stratégiu inklúzie, ktorá podľa nej pomôže posilniť spoločnosť na ďalšie roky.

Viem, že som v pozícii, v ktorej môžem niečo vrátiť, a to je niečo, čo ma poháňa k tomu, aby som bola lepším lídrom,“ povedala. „A naozaj verím, že to časom prispeje k úspechu našej spoločnosti, nášho odvetvia.“