Hráči stávkujú na olympijské hry už od čias, keď sa táto elitná športová udalosť prvýkrát konala v starovekom Grécku. Olympijské hry v Pekingu v súčasnosti umožňujú miliónom Američanov legálne uzatvárať stávky na svoju preferovanú krajinu alebo konkrétnych športovcov prostredníctvom mobilných športových stávok. Podľa portálu forbes.com sa očakáva, že práve vďaka rastúcemu mobilnému stávkovaniu v USA, dosiahne olympiáda rekordný objem športových stávok.

Športové stávky sú v súčasnosti v USA legálne približne v 30 štátoch vrátane 19 štátov, ktoré umožňujú online športové stávky. To znamená, že viac ako 100 miliónov Američanov môže podať legálnu stávku v mieste svojho bydliska. A peniaze, ktoré hráči v jednotlivých štátoch vsádzajú, sú ohromujúce. Newyorský trh mobilných športových stávok dosiahol v priebehu 15 dní od spustenia programu celkovú výšku stávok 1,17 miliardy dolárov, čo je viac ako dvojnásobok toho, čo sa v decembri vsadilo v stávkových kanceláriách na Las Vegas Strip.

ZDROJ: WINARCH; Petra Vlhová

Bill Krackomberger, veterán profesionálneho športového stávkovania, hovorí, že nárast mobilného športového stávkovania uľahčil každému vložiť pár dolárov na preteky v boboch alebo hoci v krasokorčuľovaní.

Budú to olympijské hry s najväčším počtom stávok v histórii,“ hovorí Krackomberger, ktorý je zároveň zakladateľom aplikácie na športové stávkovanie KrackWins.

Johnny Avello, šéf stávkovej kancelárie DraftKings, hovorí, že olympijské hry sa stále považujú za „novinku“ a pekingské hry budú len treťou olympiádou, ktorú DraftKings ponúka. Ale vďaka týždňovému útlmu vo futbale pred zápasom Los Angeles Rams a Cincinnati Bengals v Super Bowle LVI olympijské hry vyplnia prázdne miesto. „Tento rok to bude rekord,“ hovorí Avello. „Je tu viac udalostí, viac ľudí si uvedomuje, že môžu stávkovať, a teraz existuje 18 rôznych jurisdikcií, kde sa už dá vsadiť na svojho favorita.

ZDROJ: peakpx.com

Riaditelia stávkových kancelárií v Las Vegas tvrdia, že záujem o olympijské hry je stále relatívne nízky v porovnaní so stávkovými kanceláriami, ako je NFL. Je to však nová príležitosť na stávkovanie: v Nevade nebolo legálne stávkovať na olympijské hry až do roku 2016 a športové stávky boli nelegálne aj na federálnej úrovni až do roku 2018.

Záujem o stávkovanie na hry však rastie. Podľa správy Americkej asociácie pre hazardné hry plánovalo počas minuloročných letných hier v Tokiu vsadiť na niektorú z udalostí 20 miliónov dospelých Američanov. To je takmer toľko ľudí, ktorí stavili na Super Bowl, najväčšiu peňažnú stávkovú udalosť v USA. Minulý rok stavili hráči na Super Bowl približne 4,3 miliardy dolárov.

Ponuka olympijských stávok – napríklad na to, ktorá krajina získa najviac medailí – je tiež spôsob, ako môžu fyzické stávkové kancelárie držať krok so svojimi mobilnými partnermi.

Všetci expandujú, či už FanDuel, DraftKings alebo Caesars, a ponúkajú hráčom stávkové príležitosti,“ hovorí Colucci. „Aby sme im mohli konkurovať, musíme do ponuky zaradiť aj olympijské podujatia.

ZDROJ: peakpx.com

Expanziu športového stávkovania bude zrejme brzdiť skutočnosť, že tento rok na hry nepocestujú hráči z Národnej hokejovej ligy (NHL) a čínska politika „nulového krytia“ by mohla vyradiť obľúbeného športovca alebo celý tím. (V pondelok bolo v olympijskej dedine zaznamenaných už 119 prípadov Covid-19 medzi športovcami a personálom).

Je to zábavná stávka,“ hovorí Krackomberger o stávke na zlaté medaily. „Chcete staviť na to, že Amerika niečo vyhrá. Ale nikomu by som to neodporúčal. Myslím si, že stávkovanie na olympijské hry, rovnako ako akékoľvek iné stávkovanie na budúcnosť, je pre hlupákov.“