Kazachstan sa nedávno dostal na titulné stránky novín, a to nie práve v pozitívnom svetle. Krajinu zachvátili násilné nepokoje, ktoré vláda rýchlo potlačila s pomocou zahraničných mierových síl. Aktuálne správy však nie sú povzbudzujúce ani pre prevádzkovateľov stávkových kancelárií.

Na lokálnej webovej stránke Otinish, kde sa uverejňujú petície, sa objavila nová kampaň požadujúca, aby vláda pozastavila činnosť stávkových kancelárií, online kasín a prevádzok binga, elektronických lotérií a prakticky všetkých foriem internetových hazardných hier a väčšinu činností, ktoré sú v mestách stále dostupné, presunula do špeciálnych zón. Online hazardné hry sú v súčasnosti v Kazachstane nezákonné, ale mnohé zahraničné kasína prekladajú svoje ponuky do kazaštiny, ruštiny alebo angličtiny a cielene sa zameriavajú na hráčov z tejto krajiny. 

ZDROJ: peakpx.com

V petícii sa uvádza, že Kazašskej republike by prospelo, ak by žiadne online kasína v krajine neexistovali. Zvyšné prevádzky, ako sú pozemné herne a kasína, by podľa petície mohli fungovať, ale museli by sa presunúť do určených herných zón, mimo miest. V petícii sa uvádza, že online stávky by neboli povolené. Petícia prichádza rok po správach, podľa ktorých budú prevádzkovatelia športových stávok v centre záujmu kazašskej vlády. Tento záujem zrejme nebol dostatočný, preto prichádza petícia zdola.

Aktivisti stojaci za petíciou citovali prípad spoločnosti OLIMPKZ Betting Company LLP, ktorý bol podľa nich príkladom zločineckej schémy nelegálneho hazardu pod zámienkou stávkovania. V petícii sa ďalej odmieta predpoklad, že stávkové kancelárie podporovali šport natoľko, aby to ospravedlnilo vnímané spoločenské škody.

ZDROJ: peakpx.com

Posúdenie vplyvu hazardných hier na spoločnosť

Hoci kasína sú v Kazachstane v súčasnosti povolené len vo vymedzených oblastiach, rozšírenie lotériových klubov, obchodov so športovými stávkami a herní s hracími automatmi nahradilo nedostatok kasín umiestnených priamo v mestách.

Zástancovia petície tvrdia, že stávkové kancelárie a kasína majú v skutočnosti rovnaké funkcie, keďže obe organizujú hazardné hry. V dôsledku hazardných hier je obyvateľstvo vystavené riziku vzniku rôznych psychických problémov. Jedným zo spôsobov, ako proti tomu bojovať, je zabezpečiť, aby sa obmedzilo rozširovanie online hazardných hier a aby sa takéto miesta odstránili z husto obývaných oblastí.

ZDROJ: peakpx.com

Petícia ponúka pohľad na to, čo je podľa nich už teraz závažným spoločenským problémom. Na základe petície priemerný dlh hráča v krajine dosahuje najmenej 23 000 dolárov. Počet ľudí, ktorí petíciu podporili, sa už blíži k 290 000 a ďalšie podpisy sa budú pravdepodobne zbierať v nasledujúcich týždňoch, keďže táto téma mimoriadne spoločnosť polarizuje.

Objavili sa správy o prejavoch hnevu ľudí voči herniam, pričom niektoré z najhorších prípadov sa zmenili na násilie. Hazardné hry sa v Kazachstane stali legálnymi v roku 2007, približne v rovnakom čase, keď mnohé iné vlády začali zavádzať regulačné rámce po rozmachu internetových kasín a nelegálnych kamenných prevádzok.