New York mal na základe novej legislatívy upravujúcej športové stávkovanie za úlohu vybrať aspoň dvoch poskytovateľov platforiem pre športové stávkovanie a štyroch prevádzkovateľov, a to zo šiestich ponúk, ktoré mu boli zo strany uchádzačov predložené. Kto bol vo výbere úspešný?

Začiatkom novembra New York vybral dve zo šiestich ponúk, čím štát splnil požiadavku dvoch platforiem a dosiahol tiež minimálny počet štyroch operátorov, nakoľko dve víťazné ponuky majú spolu až deväť operátorov.

Víťaznými ponukami sú tieto:

FanDuel spolu s Bally Bet, BetMGM, DraftKings Sportsbook.

Kambi spolu s Caesars Sportsbook, PointsBet, Resorts World, Rush Street Interactive, WynnBET.

Návrhy, ktoré sa nedostali do výberu, boli tieto:

Kambi so stávkovou kanceláriou Barstool Sportsbook a Fanatics Sportsbook

bet365

FOX Bet

TheScore Bet

ZDROJ: peakpx.com

Bolo by však príliš jednoduché označiť vybrané ponuky za víťazov a naopak ponuky, ktoré sa nedostali do výberu, za porazených. Kto sú teda v prípade mobilného športového stávkovania na území štátu New York skutoční víťazi a kto porazení?

Víťaz: New York

New York je pripravený stať sa najväčším legálnym trhom so športovými stávkami v USA a tento štát má od svojich mobilných prevádzkovateľov športových stávok získať skoro až úžernícku daň 51%. Športové stávkovanie v New Yorku ale nikdy nebude rozpočtovým všeliekom (aj ako miliardový trh s ročným rozpočtom takmer 100 miliárd dolárov budú športové stávky predstavovať približne 0,3% ročného rozpočtu štátu). Napriek tomu, na rozdiel od niektorých iných štátov, ktoré sú ústretové voči prevádzkovateľom, Empire State maximalizoval vysokou daňou svoj potenciál zárobku.

ZDROJ: peakpx.com

Víťaz: Ostatné štáty s veľkým trhom

Kalifornia a Texas stále stoja len na počiatku rozmachu športového stávkovania v USA. Po tom, čo videli, koľko sú prevádzkovatelia ochotní zaplatiť za kúsok newyorského „koláča“, je pravdepodobné, že oba štáty (ktoré by mali byť väčšími trhmi ako New York) budú rovnako tlačiť licenčné poplatky a daňové sadzby poriadne vysoko. V tomto zmysle je New York teda podobný Pennsylvánii, pretože ukazuje, koľko sú prevádzkovatelia ochotní zaplatiť za možnosť prevádzkovať športové stávky.

Víťaz: Športové tímy v New Yorku

Ďalšími víťazmi sú newyorské športové tímy vrátane Knicks a Rangers a vlastník Madison Square Garden Entertainment. Jonathan Byer, prezident spoločnosti Boyer Research, uviedol, že oba tímy patria medzi najhodnotnejšie značky v NBA, resp. v NHL a zavedenie online športových stávok „by malo mať priaznivý budúci vplyv na ocenenie oboch tímov“. Nie náhodou bude spoločnosť Madison Square Garden Entertainment profitovať aj z potenciálu stávkovej kancelárie umiestnenej v priestoroch podniku.

ZDROJ: peakpx.com

Víťaz: Kambi

Spoločnosť Kambi bola prvým víťazom na americkom trhu športového stávkovania, ale dodávateľ športového stávkovania B2B odvtedy stratil niekoľko svojich veľkých klientov (DraftKings a Penn National), pretože čoraz viac prevádzkovateľov prechádza na vlastné prevádzky. Vďaka úspešnej ponuke v New Yorku má Kambi zaručené, že bude poskytovateľom platformy v Empire State aspoň desať rokov.

Kristian Nylén, výkonný riaditeľ spoločnosti Kambi, povedal: „Som hrdý na to, že spoločnosť Kambi bola vybraná ako držiteľ licencie na platformu pre mobilné športové stávkovanie v štáte New York. Potvrdenie zo strany NYSGC predstavuje významný míľnik vo vývoji amerického trhu športového stávkovania, na ktorého čele stojí spoločnosť Kambi od prijatia prvej legálnej online stávky v roku 2018.

„Spoločnosť Kambi opakovane dokázala, že vie, čo je potrebné na dosiahnutie úspechu na niektorých z najkonkurenčnejších trhov športových stávok na svete. Preto sme presvedčení, že naša mobilná stávková kancelária bude u Newyorčanov rovnako obľúbená ako náš lokálny produkt, ktorý v štáte funguje už dva roky.“

ZDROJ: pixabay.com

Porazený: Penn National

Spoločnosť Penn National a jej značka Barstool Sportsbook sa ako jedna z nevybraných ponúk stane jedným z mála prevádzkovateľov z Top 5, ktorí budú z newyorského trhu aspoň nateraz vylúčení. Spoločnosť Penn bojuje o pevné miesto v USA, a to bude oveľa ťažšie dosiahnuť bez kľúčového New Yorku.

Porazený: Fanatics

Súčasťou ponuky Penn National bola aj spoločnosť Fanatics, ktorej nádeje na veľký rozmach v oblasti športového stávkovania v USA utrpeli stratou newyorského trhu veľkú ranu. Fanatics teraz bude musieť prehodnotiť, ako sa etabluje v USA, a ako vyzerá život bez prítomnosti v New Yorku.

Porazený: New Jersey

Po spustení mobilného športového stávkovania v New Yorku zažije New Jersey reálny šok, keďže podľa odhadov 20-30 % z vysokého počtu stávok v New Jersey pochádza od Newyorčanov. Okrem toho je tu možnosť, že obyvatelia New Jersey, ktorí pracujú v New Yorku, začnú podávať niektoré stávky na tejto strane rieky Hudson, najmä ak newyorskí prevádzkovatelia ponúknu štedré bonusy pre prvých hráčov.

ZDROJ: pixabay.com

Stavili by ste v tomto súboji na New Jersey alebo na New York?