Neštandardné typy stávok sú pre regulačné orgány signálom, že by mohlo ísť o porušenie pravidiel. Počas nedávneho Wimbledonu 2021 boli takéto stávkové modely odhalené, čo viedlo úradníkov k domnienke, že mohlo dôjsť k ovplyvňovaniu zápasov. V súčasnosti sa začalo vyšetrovanie najmenej dvoch zápasov, pretože v hre sú možné manipulácie. Preveruje sa jeden zápas dvojhry a jeden zápas štvorhry.

Neštandardné stávky si všimli viaceré stávkové kancelárie. Presné detaily týkajúce sa podaných stávok zatiaľ neboli odhalené. Vie sa však už viac o predmetných zápasoch.

Zdroj:unsplash.com

Pri štvorhre mužskej kategórie je v podozrení niekoľko spoločností, ktoré úradom oznámili, že bolo podaných niekoľko stávok na to, že favorit prehrá. Hoci ide o normálnu stávku, celkový počet tých, ktorí podali live stávky proti favoritovi, bol neobvykle vysoký. Favoriti dokázali vyhrať prvý set, čo zvýšilo kurzové stávky na celkovú prehru. Dvojica potom prehrala ďalšie sety. Načasovanie stávok a počet podaných stávok vyvolali u prevádzkovateľov športových stávok vážne podozrenie a takéto správanie nahlásili regulačným orgánom.

Druhý vyšetrovaný zápas sa týka zápasu prvého kola dvojhry. Tohto zápasu sa zúčastnil nemecký hráč, ale podozrenie vyvolal jeho súper. Na konci druhého setu bola podaná vysoká päťmiestna stávka. Hoci to nie je nič neobvyklé, stávka bola podaná na presný výsledok zápasu. Počas zápasu sa objavili aj špeciálne stávky na počet hier so servisom konkrétneho hráča, ktoré sa v zápase uskutočnili. Aj tieto stávky sa ukázali ako víťazné.

Začaté vyšetrovanie

Pokiaľ ide o vyšetrovanie ovplyvňovania výsledkov zápasov vo svete tenisu, má ho na starosti Medzinárodná agentúra pre tenisovú integritu (ITIA). ITIA dostala od denníka Welt otázky týkajúce sa dvoch incidentov vo Wimbledone a uviedla, že v súčasnosti sa k tejto záležitosti nemôže vyjadriť. Prípady, ktoré preveruje ITIA, zostávajú až do ukončenia vyšetrovania neverejné. Po ukončení vyšetrovania budú podrobnosti zverejnené. Tento rok ITIA zatiaľ dostala 11 upozornení týkajúcich sa zápasov.

Z nahlásených zápasov sa deväť uskutočnilo na okruhu ITF. Zvyšné dva boli súčasťou turnajov ATP 250.