Európska asociácia lotérií (EL) vyzvala členov Európskej komisie, aby z návrhu Nariadenia o jednotnom trhu digitálnych služieb (Zákon o digitálnych službách), o ktorom sa v súčasnosti diskutuje, vypustili ustanovenia, podľa ktorých členské štáty nesmú zasahovať do slobody poskytovania služieb online hazardných hier.

Hoci v pôvodnej verzii zákona z roku 2020 sa online hazardné hry konkrétne nespomínajú, v novom kompromisnom znení návrhu zákona sa hazardné hry spomínajú v jednom z odôvodnení na začiatku textu. „Uplatniteľné vnútroštátne právne predpisy by mali byť v súlade s právom Únie, vrátane ustanovení zmluvy o slobode usadiť sa a poskytovať služby v rámci Únie, najmä pokiaľ ide o online hazardné hry a stávkové služby,“ uvádza sa v návrhu.

ZDROJ: european-lotteries.org

Táto formulácia by naznačovala, že členské štáty EÚ nesmú vydávať vnútroštátne právne predpisy, ktoré by mohli brániť medzinárodným prevádzkovateľom so sídlom v štátoch EÚ, ako je Malta, prijímať európskych zákazníkov. Minulý mesiac Holandsko pritom oznámilo, že bude zasahovať proti všetkým nelicencovaným prevádzkovateľom, ktorí prijímajú holandských zákazníkov, a nielen proti tým, ktorí sú špecificky zameraní na Holandsko – čo prinútilo prevádzkovateľov ako Entain, Kindred, 888 Betsson, LeoVegas a Casumo zablokovať zákazníkov z Holandska.

Vo Švédsku sa v nedávnej správe ministerstva financií odporúča podobný prístup s odôvodnením, že by sa tým zefektívnilo presadzovanie zákonov o hazardných hrách.

ZDROJ: unsplash.com

V reakcii na návrh EÚ Európska asociácia lotérií v liste generálneho riaditeľa Arjana van ‚t Veera vyzvala členov pracovnej skupiny EÚ pre konkurencieschopnosť a rast, aby odstránili všetky konkrétne zmienky o online hazardných hrách, pričom argumentovala, že ich zahrnutie je „nevhodné“.

EL síce uznala, že „v zásade“ sa určité slobody poskytovania služieb vzťahujú na sektor online hazardných hier, ale uviedla, že európske súdy „dôsledne uznávajú“, že „hazardné hry sú tiež činnosťou osobitnej povahy vzhľadom na značnú morálnu, náboženskú a kultúrnu rozdielnosť vnímania v členských štátoch EÚ. Upozornila aj na riziká, ktoré so sebou online hazardné hry prinášajú, pokiaľ ide o potenciálnu závislosť a trestnú činnosť“.

„Vzhľadom na osobitnú povahu hazardných hier Súdny dvor veľmi jasne rozhodol, že voľná, nenarušená hospodárska súťaž v odvetví hazardných hier môže mať vážne škodlivé účinky,“ dodal van ‚t Veer. To podľa EL znamená, že jednotlivé štáty majú právo zaviesť vlastné obmedzenia hazardných hier na základe verejného záujmu.

ZDROJ: shutterstock.com

„Konkrétny odkaz“ najmä pokiaľ ide o online hazardné hry a stávkové služby, akoby falošne naznačoval, že vnútroštátne predpisy týkajúce sa nezákonného obsahu v sektore hazardných hier často nie sú v súlade s právom EÚ,“ pokračoval van ‚t Veer. „Zatiaľ čo vo väčšine členských štátov určite existujú obmedzenia slobody poskytovania služieb v oblasti online hazardných hier, tieto vnútroštátne právne predpisy sú primárne zamerané na boj proti trestnej činnosti a podvodom a na ochranu spotrebiteľov.“