Komisia pre hazardné hry (UK Gambling Commission) uložila spoločnosti EU Lotto, ktorá prevádzkuje Lottoland, pokutu 760 000 libier (890 000 EUR) za zlyhania v oblasti zodpovedného hrania a boja proti praniu špinavých peňazí.

K pochybeniam malo dôjsť v období od októbra 2019 do novembra 2020. Komisia okrem pokuty prevádzkovateľovi Lottolandu udelila aj formálne varovanie.

Pokiaľ ide o zodpovedné hranie, problémy sa týkali zlyhania pri nedostatočnom označovaní hráčov často meniacich limity vkladov, nedostatočného posudzovania finančnej a cenovej dostupnosti produktov pre hráčov a nedostatočnej interakcie s rizikovými hráčmi.

Nedostatky v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí spočívali v nedostatočnej analýze bankových výpisov zákazníkov v súvislosti s overovaním ich adresy, neobmedzovaní počtu bankových účtov zákazníkov pri žiadosti o vyplatenie finančných prostriedkov a umožnení zákazníkom registrovať k svojmu účtu debetné karty tretích strán.

Spoločnosť EU Lotto sa údajne mala tiež príliš spoliehať na „nevhodné“ prahové hodnoty pre finančné riziká.

ZDROJ:pixabay.com

Helen Vennová, výkonná riaditeľka Komisie pre hazardné hry, uviedla: „Tento prípad, podobne ako iné nedávne regulačné opatrenia, bol výsledkom plánovanej činnosti zameranej na dodržiavanie predpisov. Všetci prevádzkovatelia by si mali veľmi dobre uvedomiť, že nebudeme váhať prijať rázne opatrenia proti tým, ktorí nedodržiavajú vysoké štandardy, ktoré očakávame v oblasti spotrebiteľskej politiky v Británii.“

Generálny riaditeľ spoločnosti Lottoland Nigel Birrell v tejto súvislosti uviedol: „Spoločnosť Lottoland je v plnej miere odhodlaná zabezpečiť dodržiavanie najvyšších štandardov vrátane povinností v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí a spoločenskej zodpovednosti vo všetkých jurisdikciách, v ktorých pôsobí. Pokuta od Komisie pre hazardné hry súvisela so staršími problémami týkajúcimi sa niektorých našich kontrolných procesov, ktoré sme už vyriešili. Spoločnosť Lottoland má zavedené rozsiahle opatrenia v oblasti Compliance a sme presvedčení, že naše súčasné zásady a procesy spĺňajú všetky príslušné normy.“

„Prijaté nápravné opatrenia zahŕňali výrazné zvýšenie investícií do nástrojov Compliance, viac ako zdvojnásobenie počtu zamestnancov, spolu s množstvom ďalších iniciatív, zlepšenia školení a revízie kľúčových politík,“ dodal Birrell.

ZDROJ: winsider.sk

História Lottolandu

Spoločnosť Lottoland založil David Rosen v máji 2013. Spoločnosť so sídlom v Gibraltári pôvodne začínala so siedmimi zamestnancami. Chris Tarrant, ktorý moderoval britskú kvízovú šou Kto chce byť milionárom?, je od roku 2014 ambasádorom značky Lottoland UK. Spoločnosť je od začiatku roka 2017 sponzorom názvu Brookvale Oval v Sydney, domovského štadióna tímu národnej rugbyovej ligy Manly Warringah Sea Eagles.

Spoločnosť poskytuje digitálne stieracie žreby, online stolové hry, kartové hry a výherné automaty, v ktorých môžu zákazníci vyhrať peňažné a nepeňažné ceny. Od roku 2019 spoločnosť ponúka aj športové stávky.

Licencie a právne pozadie

Spoločnosť Lottoland má v súčasnosti licencie od národných regulačných orgánov pre lotérie v Gibraltári, Taliansku, Spojenom kráľovstve, Írsku, Austrálii – kde má licenciu na stávkovanie – Južnej Afrike, kde má licenciu na stávky s pevným kurzom spolu s licenciami B2C a B2B – a vo Švédsku, kde má licenciu na online hazardné hry a stávkovanie.

V apríli 2018 austrálska vláda uviedla, že uvažuje o zákaze činnosti pre spoločnosť Lottoland. Podľa návrhu zákona, ktorý austrálsky parlament schválil v júni 2018, sú „syntetické lotérie“, ako je Lottoland, v Austrálii od roku 2019 zakázané, pričom existujú obavy, že spoločnosti ako Lottoland poškodzujú rodinné stávkové kancelárie, zavádzajú v otázke výhier a prispievajú k problémovému hraniu. Spoločnosť Lottoland následne podala sťažnosť na Austrálsky úrad pre komunikácie a médiá a Najvyšší súd Nového Južného Walesu rozhodol v jej prospech.

Lotériové spoločnosti zo 16 spolkových krajín Nemecka, ktoré sa spojili do Deutscher Lotto- und Totoblock, považujú stávkovanie na výsledky lotérií, ktoré ponúkajú poskytovatelia ako Lottoland alebo Tipp24, za porušenie nemeckej medzištátnej zmluvy o hazardných hrách (Glücksspielstaatsvertrag).

Ako problematické vnímal v minulosti aktivity Lottolandu aj slovenský Tipos, pričom na spoločnosť Lottoland podával aj trestné oznámenia. Vo vzťahu k slovenským spotrebiteľom Lottoland používal od roku 2016 nekalé obchodné praktiky najmä v súvislosti s lotériou Eurojackpot, kde prijímal stávky a vyplácal výhry, hoci na takúto činnosť nemal žiadne zákonné oprávnenie.