Novovytvorená fínska vláda oznámila, že sa zaviazala ukončiť súčasný monopolný systém hazardných hier v prospech licenčného modelu „najneskôr do roku 2026“.

Vláda uviedla, že cieľom reformy je zabrániť finančným a sociálnym škodám spôsobeným hazardnými hrami. Licenčný model by zlepšil mieru presmerovania krajiny na legálnu ponuku. 

Nový systém udeľovania licencií by zahŕňal online kasínové hry aj športové stávky. Vláda by v rámci tohto procesu rozdelila štátny herný monopol Veikkaus na niekoľko samostatných spoločností v rámci jednej skupiny.

Tým by sa účinne zvrátilo zlúčenie stávkovej značky Veikkaus, podniku Raha-automaattiyhdistys zaoberajúceho sa hracími automatmi a prevádzkovateľa dostihových stávok Fintoto z roku 2017.

Vláda uviedla, že súčasná politika v oblasti hazardných hier „nebola úspešná“. Ako dôvod uviedla pretrvávajúci problém problémového hrania na pozadí takmer 50 % miery smerovania na biely trh.

ZDROJ: shutterstock.com

Fínsko ukončí monopol v oblasti hazardných hier

Argumentujúc, že regulácia by sa „zlepšila“ v rámci licenčného modelu, vláda načrtla, čo by to znamenalo. Uviedla, že regulačnému orgánu poskytne dostatočné zdroje. Zdôraznila tiež, že má v úmysle zaviesť opatrenia na boj proti praniu špinavých peňazí a porušovaniu športovej integrity.

Fínsko tiež vytvorí jednotnú platformu na samovylúčenie pre všetky rôzne portály s hazardnými hrami.

Okrem toho bude vláda vyžadovať, aby bol marketing „umiernený a zodpovedný, pokiaľ ide o rozsah obsahu, viditeľnosť a frekvenciu“.

„Zavedenie licenčného modelu musí vychádzať z dôkladného preskúmania sociálnych účinkov reformy a najmä jej vplyvu na výskyt problémov s hazardnými hrami,“ uviedla vláda.

Reakcia odvetvia

Od založenia fínskeho obchodného združenia pre online hazardné hry Rahapeliala v decembri minulého roka vyzýva na zavedenie licenčného modelu.

„Teší nás, že vláda uznala potrebu obnoviť náš systém hazardných hier v súlade s realitou dnešných technológií,“ povedal výkonný riaditeľ združenia Mika Kuismanen.

„Táto reforma posilňuje spravodlivú hospodársku súťaž a chráni záujmy spoločnosti a hráčov. Reforma systému hazardných hier je skvelým príkladom toho, ako sa dajú štrukturálne zmeny realizovať ekonomicky a spoločensky zodpovedne, keď je dostatok odvahy.“

ZDROJ: Veikkaus

Nový politický program

Predstavenie politického programu novej vlády je výsledkom niekoľkomesačných rokovaní po aprílových voľbách v krajine.

Líder Strany národnej koalície Petteri Orpo povedie pravicovo orientovanú vládu. Vládnucu koalíciu tvoria Švédska ľudová strana, kresťanskí demokrati a protiimigračná strana Fíni.

Oznámenie prichádza po aprílovej vládnej štúdii – ktorá porovnávala monopolný systém s porovnateľnými krajinami v zahraničí -, ktorá odporučila, aby krajina podnikla kroky na reformu svojho monopolného systému. Štúdia bola spustená v čase, keď vláda aj opozícia videli dôvody na ukončenie monopolu.