Škótsko je v silnej pozícii už v kvalifikačnej skupine A na Euro 2024. Na čele tabuľky má trojbodový náskok pred Španielskom a teraz v sobotu 17. júna cestuje do Nórska, ktoré je tretie. Škóti už majú vďaka nedávnemu postupu do Ligy národov isté miesto v play-off o postup na Euro. Boli by oveľa radšej, keby skončili na prvých dvoch miestach a vyhli sa play-off. To sa zdá byť možné a po dvoch domácich víťazstvách (vrátane jedného nad Španielskom) majú pred Nórskom päťbodový náskok. Zápas začína 17. júna 2023 o 18:00.

Ďalšími dvoma krajinami v tejto skupine sú Gruzínsko (tiež už v play-off) a Cyprus, ktoré pravdepodobne neskončia medzi prvými dvoma. Obe víťazstvá Škótska nad Cyprom a Španielskom sa zrodili doma. Teraz musia začať získavať body na cestách, aby zvýšili svoje postupové nádeje. Nórsko sa bude snažiť získať prvé víťazstvo v skupine po prehre v Španielsku a remíze v Gruzínsku. Prehra so Škótskom by pre nich bola katastrofou, keďže na postup do finále musia skončiť na prvých dvoch miestach.

Analýza formy

Nórsko už šesť zápasov nevyhralo. Jediný úspech dosiahli vlani v novembri, keď vyhrali vonku v Írsku. Erling Haaland neskóroval od septembra minulého roka, keď sa presadil proti Slovinsku. „Vrtáci“ sú však doma silní (v oboch odohraných kvalifikačných zápasoch boli na ceste) a v posledných desiatich zápasoch utrpeli len jednu porážku. V septembri minulého roka podľahli Srbsku a v poslednom domácom zápase remizovali 1:1 s Fínskom. V šiestich z posledných ôsmich domácich zápasov padlo menej ako 2,5 gólu. V kvalifikácii na Euro majú levy na domácej pôde jednu prehru zo šiestich, ale len dve z nich vyhrali.

Škótsko prehralo len jeden z posledných siedmich medzinárodných zápasov. Túto prehru utrpelo v novembri minulého roka, keď v Turecku prehralo 2:1. Škótsko sa bude snažiť nadviazať na skvelý štart do tejto kvalifikačnej kampane na Euro. Víťazstvo 3:0 nad Cyprom sa očakávalo, ale poraziť Španielsko (ktoré tento týždeň hrá v Lige národov) bol jeden z ich najlepších výsledkov za posledné roky. Víťazstvo nad Nórskom im prinesie šesť bodov na čele skupiny a osem bodov pred Nórskom. Forma vonku však nie je až taká dobrá, keďže posledných päť zápasov prinieslo len víťazstvo v Arménsku. S Nórskom nehrali už desať rokov, ale prehrali len jeden z posledných štyroch zápasov, ktoré proti nemu odohrali. V siedmich z posledných deviatich zápasov proti Nórsku padlo menej ako 2,5 gólu.

Analýza zostavy

Veľkou otázkou do tohto zápasu je, či Erling Haaland bude hrať za Nórsko. Minulý víkend vyhral s Manchestrom City Ligu majstrov a odvtedy sa dosť oslavovalo. Všetko však nasvedčuje tomu, že proti Škótsku nastúpi. Je nepravdepodobné, že on aj Alexander Sorloth budú obaja v základnej zostave. Serloth má za Nórsko lepšiu streleckú formu ako jeho slávny spoluhráč a ak by začal na lavičke, bol by pre Nórsko nebezpečným náhradníkom. Marcus Pedersen je v zostave napriek tomu, že Feyenoord nehral v posledných zápasoch sezóny.

Škótsku bude chýbať obranca Anthony Ralston a hráči ako Grant Hanley, Che Adams a Craig Gordon. Škótsko zaradilo do zostavy niekoľko hráčov bez kapitánskej pásky. John Souttar je otázny, ale očakáva sa, že obranca Rangers bude hrať. Dobrou správou je, že Scott McTominay je fit a môže nastúpiť. V tejto kvalifikačnej skupine na Euro už strelil tri góly. Ak v sobotu skóruje, stane sa prvým Škótom, ktorý skóroval v troch medzinárodných zápasoch po sebe od čias Hughieho Gallachera pred 93 rokmi.

Kľúčové ukazovatele zápasu Nórsko – Škótsko

  • Oba tímy skórovali v troch z posledných štyroch nórskych medzinárodných zápasov.
  • V dvoch z posledných troch domácich zápasov Nórska sa do streleckej listiny zapísali oba tímy.
  • Oba tímy inkasovali v štyroch z posledných šiestich domácich zápasov Nórska v kvalifikácii na Euro.
  • V troch z posledných piatich zápasov Škótska vonku skórovali oba tímy.
  • V posledných dvoch zápasoch Škótska v kvalifikácii na Euro vonku skórovali oba tímy.

Tip na zápas

Pre obe tieto krajiny je to dôležitý zápas. Škótsko je na čele skupiny a už teraz má isté miesto v kvalifikácii na Euro 2024. Všetkých šesť bodov získaných v tejto skupine získalo na domácej pôde v Hampden Parku. Teraz v sobotu 17. júna cestujú do Nórska a potrebujú začať zbierať body na cestách. Nórsko získalo z dvoch zápasov len jeden bod a na to, aby sa kvalifikovalo na finálový turnaj v Nemecku, musí v tejto skupine obsadiť prvé dve miesta. Prehra so Škótskom by na nich skutočne vyvinula tlak. Očakáva sa, že Erling Haaland bude hrať proti Škótsku, ale v poslednom čase nestrelil veľa gólov. Naša predpoveď na zápas Nórsko – Škótsko hovorí, že oba tímy v tomto zápase skórujú.