Curaçao sa chystá drasticky zreformovať licenčné pravidlá pre prevádzkovateľov online hazardných hier. Zriadi nový licenčný orgán, ktorý podstatne sprísni požiadavky pre udelenie licencie, a ktorý bude štandardne spolupracovať s inými regulačnými orgánmi v boji proti nelegálnym hazardným hrám.

Licenčný režim na ostrove Curaçao sa vyznačoval mimoriadne liberálnym systémom a malými prekážkami vstupu na trh s malou kontrolou prevádzkovateľov. Vláda to však má v úmysle zmeniť.

ZDROJ: Image by Michelle Raponi from Pixabay 

V súčasnosti vláda udeľuje takzvané „hlavné licencie“ len štyrom podnikom. Každý z nich potom ponúka svoje vlastné sublicencie za vlastných podmienok, čo znamená, že väčšinu praktickej kontroly nad udeľovaním licencií majú v rukách súkromné subjekty. A nie vláda.

To sa radikálne zmení na základe nového návrhu zákona, ktorý schválila Rada ministrov Curaçaa, a ktorý je súčasťou revízie regulácie hazardných hier na ostrove. Vytvorí sa nový systém, v rámci ktorého bude licencie pre prevádzkovateľov B2C aj poskytovateľov B2B vydávať Curaçao Gaming Authority (CGA), nezávislý orgán zriadený vládou.

Licencie budú spoplatnené, keďže vláda sa snaží zvýšiť svoje priame príjmy z odvetvia hazardných hier.

Mario Galea, bývalý výkonný riaditeľ Maltského úradu pre hazardné hry, ktorý na tomto procese pracoval ako konzultant, uviedol, že od prevádzkovateľov B2C sa bude očakávať, že zaplatia poplatok za žiadosť o licenciu vo výške približne 4 000 EUR, následne poplatok za licenciu vo výške približne 12 000 EUR ročne a regulačný poplatok vo výške 250 EUR mesačne za URL.

ZDROJ: peakpx.com

V krátkodobom horizonte budú všetci existujúci držitelia sublicencií „začlenení“ do nového systému, pričom budú mať možnosť zmeniť svoju sublicenciu na prechodnú licenciu, ktorá bude trvať 12 mesiacov. Vláda už začala registrovať všetkých existujúcich držiteľov sublicencií, pričom len tí, ktorí sa zaregistrovali, majú nárok na zmenu na prechodnú licenciu.

Nová licencia bude zahŕňať dodatočné kontroly. Okrem sprísnených opatrení proti praniu špinavých peňazí sa od držiteľov licencie bude vyžadovať aj to, aby na ostrove pracovali aspoň traja zamestnanci na „kľúčových pozíciách“.

Gibraltár, ďalšie obľúbené miesto ponuky pre medzinárodných prevádzkovateľov, sám tento rok zaviedol nový zákon o hazardných hrách zameraný na zabezpečenie silnejšej miestnej prítomnosti držiteľov licencií, hoci obsahoval menej konkrétnych informácií o tom, čo bude miestna prítomnosť znamenať.

Minister financií Javier Silvania pre iGB povedal, že po skončení prechodného obdobia môžu byť niektorí prevádzkovatelia nútení odísť, ale že s tým „nemá problém“.

ZDROJ: peakpx.com

Galea okrem toho pre iGB uviedol, že existencia skutočného licenčného orgánu – s právomocou v prípade potreby odobrať licencie – by znamenala oveľa väčšiu schopnosť presadzovať existujúce zákony.

Okrem právomocí v oblasti udeľovania a presadzovania licencií môže CGA uzatvárať aj dohody o spolupráci s inými regulačnými orgánmi. Tieto dohody často existujú v Európe ako pokus zabrániť prevádzkovateľom, aby sa zamerali na jednu jurisdikciu z inej jurisdikcie, a Galea poznamenal, že sa môžu nakoniec použiť na prijatie opatrení proti tým, ktorí podnikajú na určitých lokálne regulovaných trhoch.

Nebudú však existovať žiadne osobitné pravidlá, ktoré by priamo obmedzovali schopnosť operátorov zamerať sa na konkrétne trhy, pričom Galea zdôraznil, že finálna zodpovednosť za toto rozhodnutie bude v konečnom dôsledku na operátorovi.

Zároveň však uviedol, že Európa, kde boli zásahy proti offshore prevádzkovateľom najsilnejšie, nie je v súčasnosti hlavným trhom pre väčšinu držiteľov licencií z Curaçaa, a že ostrov je skôr vstupnou bránou do zvyšku sveta, najmä do Latinskej Ameriky.

ZDROJ: peakpx.com

Nový systém vznikol vďaka kombinácii vplyvu holandskej vlády – keďže Curaçao je súčasťou Holandského kráľovstva – a práce vlády Curaçaa, ktorá sa po vytvorení druhej vlády Gilmara Pisasa v minulom roku zamerala na zmenu režimu hazardných hier.

Tvorila som tím, ktorý pripravil návrh zákona, ale holandskí štátni úradníci ho čítali spolu so mnou a poskytovali mi rady,“ povedala Silvania. „To je pridaná hodnota toho, že sme súčasťou Holandského kráľovstva; má väčšie kapacity a viac odborných znalostí.“

Holandská vláda uviedla, že ju znepokojujú najmä prevádzkovatelia so sídlom na Curaçao, ktorí sa zameriavajú na regulované trhy vrátane jej vlastného pobrežia. Po mediálnych správach o sektore Curaçao v roku 2021 Sander Dekker, vtedajší holandský minister pre právnu ochranu, parlamentu prisľúbil, že dôjde k zmenám v spôsobe podnikania na Curaçao.

ZDROJ: peakpx.com

Po tom, ako návrh zákona schválila vláda, prejde ďalej fázou konzultácií a až potom sa dostane do zákonodarného zboru.

Rada ministrov teraz schválila návrh zákona, ktorý bude predložený poradným orgánom, ktoré ho môžu upraviť, potom bude predložený parlamentu a dúfajme, že bude schválený do konca roka,“ uviedla Silvania.