Čína uvažuje o novom kole menových stimulov na podporu poškodeného trhu s nehnuteľnosťami v krajine a tieto snahy by mohli prospieť akciám kasín v Macau.

Predchádzajúce snahy o podporu chradnúceho trhu s nehnuteľnosťami v druhej najväčšej ekonomike sveta pomohli zabrániť úplnému kolapsu, ale nepomohli tak, ako Peking dúfal. Konkrétne informácie o nových opatreniach neboli zverejnené, ale pozorovatelia trhu sa domnievajú, že tieto plány by mohli zahŕňať podporu zadlžených komerčných realitných firiem a zníženie zálohových platieb pre kupujúcich rezidenčných nehnuteľností.

Tieto rozhovory podnietili piatkovú rally hongkonského indexu Hang Seng, ktorý je miestom kótovania akcií herní v Macau, pričom analytik spoločnosti CBRE Securities John DeCree poznamenal, že stimulačné plány by mohli pozdvihnúť akcie šiestich koncesionárov.

„V súčasnom prostredí bude dôvera v ekonomické podmienky pravdepodobne aj naďalej väčším faktorom ovplyvňujúcim výkonnosť cien akcií herní v Macau než fundamentálne faktory,“ napísal DeCree v poznámke pre klientov.

ZDROJ: peakpx.com

Analytik CBRE dodal, že akcie kasín v Macau sú kandidátmi na prekonanie výkonnosti Hang Sengu v prípade scenára oživenia, ak Peking nasadí výrazné stimuly.

Reči o stimuloch prišli v správnom čase pre akcie kasín v Macau

Reči o tom, že Čína sa snaží podporiť svoje hospodárstvo, prišli v rozhodujúcom čase pre akcie herní v Macau. Zatiaľ čo v prvých štyroch mesiacoch roka 2023 sa skupine darilo, v máji boli akcie prepadnuté a klesli viac ako Hang Seng.

Napriek pokračujúcemu oživeniu v Macau a relatívne pozitívnym vyhliadkam sa akcie herných spoločností v Macau kótovaných v USA aj Hongkongu za posledný mesiac obchodovali prudko nižšie, pričom v máji klesli v priemere o 17 %, a v porovnaní s indexom Hang Seng, ktorý v tomto mesiaci klesol o 9 %, sa zdajú byť nepredajné,“ dodal DeCree.

Analytici sa domnievajú, že hlavným vinníkom májových prepadov akcií kasín v Macau boli údaje, ktoré naznačujú, že tempo oživenia osobitnej administratívnej oblasti (OAO) sa spomaľuje v dôsledku obáv z oslabenia čínskej ekonomiky. To zdôrazňuje potenciálnu citlivosť akcií herní na snahy o podporu čínskeho hospodárstva.

ZDROJ: ppeakpx.com

Aj keď sa tempo oživenia v máji trochu zmiernilo, v nasledujúcich mesiacoch a štvrťrokoch stále očakávame pokračujúci postupný rast, keďže sa zvyšuje kapacita cestovného ruchu a v Macau sa otvára viac hotelových izieb a zariadení,“ poznamenal DeCree.

Stimuly by mohli prospieť týmto menám

Ak by Peking podnikol vážne kroky na podporu trhu s nehnuteľnosťami a oživenie hospodárstva, možno očakávať, že by z toho mohli profitovať akcie všetkých šiestich koncesionárov v Macau. Výhody však nemusia byť lineárne pre celú skupinu.

Americkí investori sa v Macau zameriavajú na spoločnosti Las Vegas Sands (NYSE: LVS), MGM Resorts International (NYSE: MGM) a Wynn Resorts (NASDAQ: WYNN), troch amerických prevádzkovateľov Macaa.

Čínske stimuly by sa mohli ukázať ako mimoriadne významné pre spoločnosti Sands a Wynn, pretože títo prevádzkovatelia spolu prevádzkujú sedem integrovaných stredísk v Macau a závisí od tejto enklávy ich 57 %, resp. 39 % svojich príjmov.